Familjen Tofftén

Fasaner

Våren 2012 lånade vi hem en jättefin äggkläckningsmaskin, då vi ett tag pratat om att kläcka fram egna fasaner här hemma. Sagt och gjort...i tron om att vi endast skulle mjukstarta med ett 40-tal fasanägg, anlände en god vän med 120 st fasanägg! Ingen av oss här hemma hade nån som helst erfarenhet av kläckning tidigare... Hur skulle detta gå?! Så här i efterhand är nog detta en av de mest spännande grejer jag gjort, vilket resultat det gav - hela 63 kycklingar tittade fram i slutet av maj månad. Äggkläckningsmaskinen var som en enda popcorn maskin i ett par dagar, och jisses...detta skall vi absolut göra om kommande år!

Vintern 2013/2014 tilldelades vi tillstånd efter besök från Länsstyrelsen och Länveterinär att föda upp fasaner på vår gård.

Nykläckt kyckling

 

En av våra 'pratglada' fasantuppar

 

Höna från kläckningen 2012

 

Äggkläckningsmaskinen av märket Agro Swede

Sen lär man ju sig förvisso av misstagen som nybörjare i detta, men summan av kläckningen blev att ett 30-tal fasaner har släppts ut i våra fina marker och 5 st fasaner finns kvar hemma på gården. De sistnämda tänkte vi använda för att få fram kycklingar 'den riktiga vägen'. Och, självklart är nya ägg tinagde till kommande vår!